חוק הנגשת אתרים

הנגשת אתרים :

האינטרנט, כידוע, הוא מקום שיש לו כמה וכמה תפקידים ובתוכם גם תפקידים חברתיים בעלי אחריות רחבה. כך למשל יש לאינטרנט תפקיד חשוב לעזור לאנשים לצבור מידע, ללמוד דברים חדשים, להעביר מידע הלאה, להכיר אנשים ועוד. תפקידים חברתיים אשר חלקם נוצרו בכוונה וחלקם נוצרו בדרך ליישום מטרות אחרות. לאינטרנט יש משמעות וחשיבות עצומה בצמצום פערים חברתיים, הקטנת הבערות בחברה, מוביליות וצמיחה חברתית לאורך כל השדרות באוכלוסייה.

בשביל שהאינטרנט יוכל למלא את תפקידיו החברתיים השונים, עליו להתאים את עצמו לכלל האוכלוסייה. לכן עליו להיות מותאם גם לאנשים עם מוגבלויות שונות, למשל, אנשים עיוורים או אנשים שיש להם לקות ראייה, אנשים עם מוגבלויות מוטוריות בידיים אשר מקשות עליהם לעבוד עם העכבר או עם המקלדת, וכן אנשים שיש להם מוגבלויות שמיעה וזקוקים לכתוביות בכל מקום בו יש סרטון וידיאו. על פי הערכות שונות, מדובר בלמעלה מ-20 אחוז ממשתמשי האינטרנט אשר יש להם את אחד מהמוגבלויות אשר ציינו.

במהלך השנים פיתחו חברות האינטרנט כללים שונים להנגשת אתרי אינטרנט לאנשים בעלי מוגבלויות, ובשנת 1998, בהתאם לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התקבלו תקנות שמטרתן לחייב חברות שמעניקות שירותים, דוגמא, בנקים, חברות ביטוח, קרנות פנסיה, חברות תקשורת, שירותי דת, תרבות, בידור, תיירות, ספורט ועוד, להנגיש את האתרים שלהם עבור אותם אנשים שיש להם מוגבלויות. במהלך הזמן נקבע שגם אתרי חדשות מחויבים לנהוג כך.

 

מה זה אומר חוק הנגשת אתרים

לפני שניתן יש לציין שלא רק אתרי אינטרנט מחוייבים בהנגשה כיום, אלא גם מסמכים אלקטרוניים, דפים, וכן אפליקציות (החוק חוקק אומנם בשנת 1998 לפני שהיו אפליקציות סלולאריות, אך עם הזמן נוספה תוספת זו).

החוק קובע כללים כיצד יש להנגיש אתרי אינטרנט שמשמשים ציבור רחב, אתרים של חברות ציבוריות, אתרים של שירות המדינה או שירותי מקומי, עמותות המספקות שירות לציבור וכן אתרים בעלי כוונת רווח, חייבים להיות מונגשים על פי כללים שונים שקבעו חברות האינטרנט וכן איגוד האינטרנט הישראלי.

 

בין הכללים מופיעים הסעיפים הבאים:

  • מתן תמיכה בתוכנות קוראות מסך – כלומר תיאור טקסטואלי לכל כפתור ותמונה באתר.
  • אפשרות גלישה באתר ללא צורך בעכבר אלא רק על ידי מקלדת
  • שימוש בכותרות לגלישה נוחה באתר
  • הדגשת מאפיינים שונים באופן קריא וברור
  • כתוביות לסרטוני וידיאו עבור קהל שיש לו מוגבלויות שמיעה

הנגשת האתרים מתבצעת על פי תקן 5568 של מכון התקנים אשר מתבסס על התקן הבינלאומי של מכון התקינה הבינלאומי.

חשוב להבהיר שכל אחד מהסעיפים הנ”ל צריך להיות מדויק ומלא, בדיוק כמו מדובר בכלים אשר משמשים אנשים ללא מוגבלויות. כלומר אם מוצג סרטון וידיאו הכתוביות צריכות להיות בדומה ברמה של הסרטון.

על פי החוק, הרי שכל אתר קיים חייב להנגיש את עצמו שלוש שנים מרגע הכנסת התקנות, כלומר עד אוקטובר 2016, ולאחר מכן כל יישום חדש שמוכנס חייב להיות מונגש לקהל מהרגע הראשון שהוא באוויר. אתרים חדשים לעומת זאת חייבים להיות מונגשים מהרגע שהם מועלים לאוויר.

החוק קבע הקלות מסוימות על אתרים שאינם שייכים לרשויות ציבור או אם מדובר באתר שיש בו מגבלות טכנולוגיות ועל כן הוא לא יכול לבצע את השינוי ללא בנייה מחודשת של האתר.

 

מדוע זה חשוב ומה נדרש מאיתנו בשביל להנגיש אתר

כפי שציינו בתחילת המאמר, הנגשת אתרים היא דבר חשוב מאחר והיא מאפשרת לכל הקהלים לגלוש באינטרנט בצורה נוחה ופשוטה ובכך היא מאפשרת לאינטרנט למלא את ייעודו, קרי כלי לקבלת מידע, העברת מידע, יצירת קשרים ועוד. מבחינתנו באופן אישי, הנגשת אתר מאפשרת לנו ליהנות מקהל רחב יותר, חשיפה גדולה יותר וייתכן מאוד שגם נצליח להביא בכך לגידול רחב בהכנסות שלנו לאורך זמן.

בשביל להנגיש אתר, לא צריך לעשות הרבה. כל מה שצריך לעשות זה לקבל החלטה שאנחנו מנגישים את האתר שלנו, לאחר מכן יש לעבור עם מתכנת או יועץ ייחודי שמתמחה בהנגשת אתר  ולעבוד איתו על כל חלק שצריך לעבור שינוי, במידה ויש צורך בונים עמודים מחדש ובסופו של תהליך מביאים אותו להשקה מחודשת כשהוא מונגש לקהל הרחב על פי חוק הנגשת אתרים.

 

להנגשת אתר או לקבלת מידע נוסף, ניתן לפנות אלינו בעמוד יצירת קשר באתר או בטלפון 072-3936000.

חוק הנגשת אתרים

תוכן עניינים

דברו איתנו
איך אפשר לעזור?
היי 👋,
איך נוכל לעזור לך?